Øksesmiing – mars 2017

 

Noen bilder fra smiing av øks sammen med Hans Erik Olsen i smia i på Perteng, Kåfjord 4. mars 2017

Vi smidde øksa av et emne skåret ut fra ei plate med 15 mm tykkelse og emnet var ca 8o mm i bredden. På bildet under vises nedsettet som er gjort for å danne skafthullet når emnet brettes dobbelt og essesveises. Utformingen av nedsettet har betydning for hvordan øksehodet blir utseende når øksa er fedig. Den rette siden danner framkant av øksekodet og  den som er buet danner bakkant av øksehodet

Neste bilde viser emnet etter at første brett er gjort og essesveist. Nedre del av emnet er klargjort for å brettes tilbake og da for å legge inn eggstål. Vi hugger emnet nesten av, men ikke helt slik at det henger sammen til vi få gjort første sveis på klaffen som brettes tilbake. Emnet åpnes så i bretten som da blir nederst og eggstålet tilpasses og legges inn. Skafthullet formes til slutt på en egen dor laget for formålet og man kan da rette opp øksa slik at den blir rett i forhold til skaftet.

 

Nedenfor vises øksa ferdig herdet og anløpt til messingul farge på eggen. Øksa er da laget ved å først brette for å lage skafthull, deretter brettet motsatt vei for å kunne legge inn eggstål midt i øksa. Den blir da laminert av tre lag i øksebladet, med et eget eggstål i midten. Når øksa slipes er det stålet som danner den skjærende eggen i øksa, mens det mykere jernet på begge sider danner selve øksa. Eggstålet har vi i dette tilfellet hentet fra ei gammel hesteharv.

Videoklipp fra prosessen med å essesveise. Her er eggstålet lagt inn i midten og de tre lagene sveises sammen i essa : Essesveising av øks

 

Da er det bare å finslipe og skjefte så er øksa klar til bruk.