Essa i smia har lenge vært dårlig. Den vi har nå er sveist sammen av konstruksjonsstål pålagt et lag ildfast leire eller mørtel. Den har etter hvert blitt utbrent og blåsehuller er ikke lenger ett, men minst to og svært tynn i godset. Vi opplevere også at essa varmes opp så mye at dette stålet brenner og da ødelegges essa fort.
Smedgruppa har derfor satt igang et prosjekt fior å bytte essetrauet til fordel for ei støpjernsesse og valget falt på ei fra smie.no i Kristiansand. Vi har kjøpt inn ei stor esse og er litt spent på bruken når vi kommer så langt.
Her er vår skisse med mål for å lage forskaling.
Her er forskalingen laget og fyllt med betong. Vi la ei finerplate på ei palle og bygde forskalingen på den. Betongen ble armert med stålfiber og litt jern.
Da er det bare å vente i 14 dagers tid til betongen er gjennomherdet.
Her er det nye smiebordet klart og essetrauet er lagt nedi utsparingen. Det passet nesten. Vi måtte skjære bort en del av det gamle essetrauet og vi måtte justere litt på betongplata for å den skulle ligge godt, men med diamamantskive og vinkelsliper så løser man greit slike oppgaver. Det ble dog mye steinstøv men diamantskive skjærer jo betong som smør.
Neste fase er å lage en flens eller overgang slik at vi får den gamle luftslagen til å passe. Vi får ta en tur på en skrot dunge å se hva vi kan finne. Da nærmere det seg første prøve med ny esse.
Da er det nye essetrauet på plass. Flensen ble laget av noe skrapjern fra en av dungene langs veien i forbindelse med "skrotnisse" prosjektet i Lyngen kommune. Det var mye godt stål i enkelte av dungene.
Essa ble testet, men med 22 grader ute en sjelden varm sommerkveld i nord, så ble det fort varmt og smiingen begrenset seg selv.
Første erfaring er at smibordet ble litt lite i forhold til essa og det er lite plass for å legge fra seg verktøy og emner. Det kan derfor hende at bordet burde utvides litt. Første ide er å lage ei rist som sveises eller skrus fast i det gamle bordet. Det får bli neste forbedring.