Bortfarpulten
Publisert opprinnelig i Arctandrias Skrifter #2 (1988)
Skribent: John Zakariassen
I boka "Daglig brød - daglig dont" forteller Kristine Lind Grøttland om hvilken utrustning karene ble utstyrt med når de for på Lofoten. Om kokkgluinten sier hun bl.a.: "Dersom han ikke hadde fått en i arv fra bestefar eller oldefar, hadde kokkgutten arbeidd seg en passe stor pult (skrivepult) med plass til blekkhus, penn og pennskaft, blyant, noen konvolutter og brevark. Skriveplata i pulten var foret med et tett stoff eller med tykt papir. Der var er vise en gang om skrivepulten."
Visa får vi ikke lære hos Kristine Lind Grøttland, men pulten som kokkgutten hadde med seg i Lofotutrustninga var nok kanskje likedan som den vi har målt opp. Pulten var et oppbevaringsskrin som ble brukt til gjemmested for regnskap, penger, brev og andre verdisaker og verdipapirer, og ofte fulgte den sin eier gjennom hele livet.
Den pulten som her er oppålt og tegnet, er laget i gran. Hjørnene er sinket, og mens bunnplata er felt inn i et spor i sideveggene, så går toppplata helt ut oppå sargen. Skriveplata er delt, og hengslet med smale, tynne lærremser som er stiftet til plata og til sargen. Leddiken er løs, og kan tas ut for rengjøring.
Utvendig er pulten dekorert med ådringsmaling, dvs. maling som ble påført et mønster som skulle illudere årringene i "edlere" treslag enn de hjemlige. Ca. en halv centimeter inn fra sidekantene er det på alle sidene malt en rett strek i lys farge, som en slags ramme.
Nåværende eier av denne skrivepulten har fått den etter en eldre slektning, og inni pulten er det stemplet et navn, og årstallet 1912. Høyst sannsynlig er det navnet på pultens første eier, og kanskje også "pultsnekkeren".
Dersom noen skulle føle seg kallet til å kopiere denne skrivepulten, så kan de få arbeidstegning hos John Zakariassen, kasse 48, 9100 Kvaløysletta.