AS2: “Skaugekasse” – motorfeste for åpne trebåter

"Skaugekasse" - motorfeste for åpne trebåter

Publisert opprinnelig i Arctandrias Skrifter #2 (1988)

Skribent: Bjørn Skauge

Vansett hvor innstilt man måtte være på å bruke årer og seil - en motor kan være god å ha til hjelp også i en tradisjonell båt. Motoren gir økt aksjonsradius og betyr ikke minst en ekstra sikkerhet for mannskapet. Skissene viser en grei innretning for montering av påhengsmotor. Motorkassen trés inn i et beslag og festes med to bolter, og er tilsvarende lett å fjerne. Under seilas kan motoren ligge i bunnen av båten som ballast, mens kassen får plass i bakskotten. Kassen lages av 19 mm furu eller gran med et 25 mm "akterspeil". Bruk tettvokste materialer. "Akterspeilet" tilpasses først, mot ripbord og fenderlist, som vist på tegningen.

* Støtt opp båten så den står rett, og legg en rettholt tvers over båten; det vil lette arbeidet med tilpasningen. Vent med å kappe lengden av emnet til senere.

* Stem ut for mutrene og bor hull for de to boltene, på skrå gjennom "akterspeilet".

* Deretter bores det nederste hullet gjennom ripbordet. Set i bolten og skru speilet fast slik at det blir lettere å bore det øverste hullet. Det bør gå gjennom fenderlista.

* Nå kan du sette i den andre bolten og prøve motoren på plass for å bestemme hvor bredt speilet må være.

* Sag og stem ut spor for sidebordene, og kapp passende lange emner for disse. (Berettigelsen av det innerste sidebordet kan diskuteres, særlig hvis man monterer en kraftig bunnplate.)

* Det høyre sidebordet tilpasses og skrus/spikres forsvarlig til speilet. La overkant følge båtens springkurve, mens underkant formes slik at bordet ender i en spiss like bred som fenderlista, og ligger an mot den.

* Sett en spiker her mens det innerste bordet tilpasses. * Beslaget lages av f.eks. galvanisert jernplate eller messing. Formen bestemmes først ved å lage et "beslag" av papp, som så brettes ut og overføres til plata. Beslaget klinkes fast mot rekka og ripbordet. Foran beslaget spikres en stoppekloss på fenderlista.

* Sett en bunnplate i kassen, ellers vil bølgene sende fontener av sjø opp nettopp der.

* På innsiden av ripbordet setter du et "mothold" av et 19 mm bord som hviler på esingen og som selvsagt har hull for boltene. Motholdet er meget viktig da det fordeler belastningen over et større område. Øyebolter er greie å bruke; de kan trekkes til med en tollepinne.

* Det er lurt å feste mutrene permanent - ellers vil de brennsikkert havne i sjøen. Fest også en stropp i motoren. Det ville være enda ergeligere om den skulle forsvinne i dypet!