AS3: Pumpe for nordlandsbåt

Pumpe for nordlandsbåt

Publisert opprinnelig i Arctandrias Skrifter #3 (1989)

Skribent: John Zakariassen

På tegninga er vist ei pumpe på en åttring. Høvelige dimensjoner er ca. 4 tommer i firkant på det vertikale "røret" (strokken). På mindre båter er det nok med 2,5 - 3 tommer i firkant. Renna lages så brei at den akkurat kan smøyes utenpå strokken. Det skal være trangt for å sikre god tetting.

Pumpa plasseres i steinrommet bak masta. Der er den mest av veien. Det skjæres kvadratisk åpning i plikta, og rundt åpninga lages en kasse som pumpa skal tres "ned i". Kassen gjør at pumpa står stødig.

Som materialer til pumpa kan man bruke 1/2-toms bord. Som tilbakeslagsventil (emert) bruker man en lapp av tjukt lær. Til pumpe-stav gjør stammen av siste års juletre god nytte, og til pumpelær (stempel) bruker man mjukt lær som skjæres i to remser med samme bredde som røret har innvendig. Skaftet på gamle lærstøvler er brukbart! Fig. a og c.

Når man seiler og går over stag, må pumpa snus til andre sida av båten. Dersom man lager tilslutninga mellom stamme og renne som vist i Fig. b, er det nok å skifte renna over til andre sida. Ellers må man også trekke opp strokken og snu den.

Ei slik pumpe er utrolig effektiv, og den største fordelen er kanskje at man slipper å fjerne ei plikt for å ause. Og skulle man bli litt frossen under seilasen, så varmer det godt å ta noen drag på pumpa!