Slirekurset ble avsluttet i går kveld som det siste i en serie av tre kurs om det å lage en brukskniv. Resulatet kan ses på bildene og alle deltakerne fikk karakteren bestått. Slirene på bildene er dels laget for kniver produsert av deltakerne selv og dels av "kjøp" kniver og kniver som andre har laget. Bildene under viser først en slire under arbeid. Læret er vått og ikke farget. I dette tilfellet har kursdeltakeren valgt å begynne å sy fra spissen av slira. Vi syr med vokset lintråd og med to nåler og det som kalles en vanlig skomakersøm. Deltakeren har laget en enkel lest til hjelp under syarbeidet.
Neste bilde viser en slire etter farging, men under bearbeiding etter at kniven er presset inn i slira. Læret er vått etter bløtlegging og farging for at det skal være smidig og formbart. Den skal senere tørke på kniven for å få sin endlige forrm. Teknikken kalles pauting og hensikten er å få fram dekor på slira.
Man kan også " sy på lest" - det vil si å lage en modell av kniven i tre og sy slira rett på denne i stedet.
Ferdige knivslirer fra kursdeltakerne. En lett blanding av kniver som deltakerne har laget selv og kjøp-kniver. Noen har smidd bladet selv, satt på skaft og nå sydd slire. Andre har satt skaft på et ferdig knivblad og nå sydd slire til. Det finnes også noen tilfeller der man har brukt ferdige kniver og sydd slira selv. Slirene er hovedsaklig sydd av rårandslær. Det er lær som ikke er helt gjennomgarvet. Det gir en hard og stiv slire som gir god beskyttelse til kniven. De fleste er laget med smøyd stropp, men noen deltakere har også prøvd andre teknikker som nagling og påsydd stropp.
Takk til alle deltakere for vel gjonnomført kurs og hyggelig samvær på kurskveldene.